Onveilig rijgedrag jonge bestuurders te lijf

28-10-2016

Aan de gratis rijvaardigheidstraining Ford Driving Skills For Life, eind september in Lelystad, namen ruim vierhonderd 17- tot 24-jarigen deel. Met de training probeert Ford het aantal auto-ongevallen terug te dringen waarbij jonge bestuurders zijn betrokken. Verkeersongelukken zijn wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak bij jonge mensen.

Ford DSFL werd 13 jaar geleden geïntroduceerd in de Verenigde Staten en is dit jaar voor de tweede keer in Nederland georganiseerd. Wereldwijd hebben al meer dan 600.000 jonge mensen deelgenomen aan DSFL. De lessen gaan over het onderkennen van risico’s, rijvaardigheid, snelheid en afstand houden; evenals de gevaren van rijden onder invloed van drank en drugs, en het maken van selfies. Een eerder onderzoek in opdracht van Ford in 2014 toonde aan dat toen 1 op de 4 jonge bestuurders weleens een ‘selfie’ had gemaakt achter het stuur.

Recent onderzoek onder universitaire studenten, uitgevoerd in opdracht van Ford, maakt opnieuw duidelijk dat veel jongeren onveilig rijgedrag vertonen. Van de studenten die deelnamen aan het onderzoek gaf 43 procent toe berichten te verzenden tijdens het rijden, 38 procent gebruikt apps en 36 procent voert telefoongesprekken achter het stuur. Tevens rijdt 60 procent te hard en gaat 13 procent met alcohol op achter het stuur zitten. Onder jongeren die niet studeren maar op hun 18e van school gegaan zijn, geeft 45 procent toe te hard te rijden, zegt 9 procent wel eens met drank op de weg op te gaan, en gebruikt 41 procent zijn mobiele telefoon tijdens het autorijden. Over het algemeen gaf 30 procent van de universitaire studenten toe dat ze betrokken zijn geweest bij een ongeval, in vergelijking met 25 procent van degenen die op hun 18e van school zijn gegaan.

In Europa zijn studenten in Italië het meest geneigd hun telefoon te gebruiken tijdens het rijden (49 procent), studenten in Duitsland zijn het meest geneigd te hard te rijden (70 procent), en studenten in Frankrijk en Spanje zijn het meest geneigd achter het stuur te kruipen wanneer ze meer alcohol hebben gedronken dan de wettelijk toegestane limiet (18 procent).

Lees het volledige bericht op www.fordmediacenter.nl.

 Deel dit bericht

Nieuws

Nieuws

Laatste nieuws


Neem contact op via WhatsApp